El Consorci del Parc de l’Espai d’interès natural de Gallecs és l’òrgan gestor de l’espai. Està constituit pel Departament de Territori i Sostenibilitat i l'Incasòl de la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments de :Mollet del Vallès, Palau-Solità i Plegamans, Montcada i Reixac, Lliça de Vall, Parets del Vallès i Santa Perpètua de Mogoda.
La seva missió és la protecció i millora dels valors ecològics, paisatgístics, agrícoles, forestals i productius del seu àmbit, mitjançant línies estratègiques a llarg termini i programes de gestió anuals, amb l’objectiu de consolidar l’espai i garantir la seva viabilitat en l’àmbit de l’agricultura, el patrimoni natural i arquitectònic, el lleure, l’educació ambiental i la cultura d’acord amb els seus estatuts, les directrius del Pla Director, i el Pla Especial del Parc Territorial de l’espai rural de Gallecs.
La finalitat en la gestió de Gallecs és aconseguir un equilibri entre l’agricultura (element principal per a la sostenibilitat econòmica i social de l’espai), el medi natural i l’ús públic compatible amb el dos components anteriors.
Cal Jornet Xic, seu del Consorci de Gallecs
Àmbits de treball
Agricultura
Es potencia l’agricultura ecològica com a eina de desenvolupament productiu i compatible amb el medi natural del territori, amb l’obtenció de productes de qualitat i de proximitat destinats a l’alimentació humana, i el foment de la incorporació de joves pagesos. En el 2011 Gallecs compta amb 210 hectàrees en agricultura ecològica de les 535 ha de camps de conreu, essent un projecte pioner, innovador i de prestigi de Catalunya, que compta amb la col·laboració del grup de recerca d’agroecologia de la Universitat de Barcelona.
Medi Natural i fauna
L’espai forma part del corredor biològic Gallecs-Gallifa reconegut al Pla Territorial Metropolità. És una zona de pas i nidificació de les aus migratòries. A l’espai hi ha dues zones humides; els aiguamolls de Can Salvi i la bassa de Can Benito. S’està treballant per al foment de la biodiversitat i també per a la recuperació de rapinyaires, projecte que compta amb la col·laboració del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrusa .
Gestió Forestal
Es realitza la gestió de 160 Ha de boscos seguint les directrius del Pla tècnic de gestió i millora forestal, amb una estratègia enfocada a la conservació i a l’educació ambiental per tal de mostrar les diferents successions del bosc mediterrani entre d’altres aspectes.
Ús públic i Educació ambiental
L’espai rural de Gallecs és un recurs pedagògic amb molt potencial ja que als aspectes mediambientals més comuns (flora, fauna, paisatge..) se n’hi afegeixen de nous en relació a la producció i elaboració d’aliments, l’alimentació saludable, les energies renovables, la gastronomia, els treballs agraris i el món rural. Tots ells desenvolupats en el Pla d’educació ambiental de Gallecs, redactat pel Consorci amb la col·laboració de les entitats del territori. A l’espai rural de Gallecs hi accedeixen anualment més de 700.000 persones.
Manteniment del patrimoni natural i arquitectònic
Una de les principals actuacions és la rehabilitació i manteniment de les masies i cases rurals i el manteniment i neteja de l’espai verd. Aquest àmbit es idoni per a la realització de programes de reinserció social per mitjà de plans d’ocupació, treballs en benefici de la comunitat i casa d’oficis. Anualment es beneficien d’aquests programes a Gallecs un centenar de persones aproximadament.
Estudis i treballs
Una de les línies de treball és la redacció de plans i projectes com ara el Pla Especial del Parc Territorial de l’espai rural de Gallecs i el Pla de gestió patrimonial, el Pla d’infraestructures, el Pla de gestió agrícola, el Pla tècnic de gestió i millora forestal, el Pla paisatgístic,el Pla d’us públic i el Pla d’educació ambiental.
Comunicació i divulgació
Es realitzen fires i altres activitats culturals per donar a conèixer el producte local i de proximitat sota la denominació Producte de Gallecs com ara la fira de l’espelta, la fira de la mongeta del ganxet i la fira de la biodiversitat agrícola.
Treball en xarxa
El Consorci de Gallecs és membre de la Federació Europea d’ Espais Naturals i Rurals, Metropolitans i Periurbans (Fedenatur) , Eursosite i de la Xarxa de Custòdia del territori.
Estatuts del consorci de Gallecs (pdf)