Història

La primera referència històrica apareix en l’acta de consagració de l’església de Santa Maria de Gallecs a Parets del Vallès, l’any 904.


Més endavant, es troben moltes referències de Gallecs en documents històrics, especialment en donacions fetes al monestir de Sant Cugat, gràcies a les quals ens podem fer una idea de com era la vida a Gallecs al segle X. Era una comunitat no gaire gran, agrupada en famílies que treballaven la terra i vivien a prop dels camps en habitatges modestos. Les terres conreades es dividien en extensions normalment més petites d’una hectàrea. Hi havia camps destinats a la producció de cereal o en guaret, al cultiu de la vinya, i prop de la ribera es conreaven productes d’horta i arbres fruiters.


El petit poble tenia com a centre una església, la mateixa que podem apreciar avui al mateix lloc, l’església de Santa Maria de Gallecs, romànica del segle XII. S’han trobat restes de mosaics molt més antics (paleocristians, del segle IV) al subsòl de l’edifici romànic. El primer esment escrit de l’església és de l’any 1008, però l’esment de Gallecs com a parròquia és posterior, de l’any 1089.


En relació amb el topònim Gallecs, segons les diferents fonts consultades, no hi unanimitat sobre el seu origen. El doctor Balari i Jovany, en la seva obra Poesia fòssil creu que el nom de Gallecs es refereix a un cert tipus de pedres de riera, els còdols, basant-se en l’arrel gall- o call-. Monsenyor Griera afirmà que el nom derivava del mot llatí gallicus, la qual cosa relacionaria el nom de l’origen del topònim Gallecs amb alguna cosa o persona del país veí de les Gàlies.

Durant l’edat mitjana, Gallecs devia tenir unes dimensions semblants a les d’altres pobles veïns, però més endavant va perdre pes demogràfic i, per tant, autonomia parroquial, i a partir del segle XV va passar de dependre de la parròquia de Plegamans a la de Mollet, de la qual depèn actualment. Des de 1385, els pobles de Gallecs, Mollet i Parets formaven part d’un mateix municipi. El seu consell feia les reunions sota els roures que hi havia prop de la masia de Can Ros. Durant 450 anys van compartir un únic govern municipal, fins que al segle XIX van crear els seus propis ajuntaments.

Plànol de Gallecs any 1912
Plànol de Gallecs de l'any 1912

Durant el segle XX, les activitats agrícoles a l’espai de Gallecs, es van continuar exercint de forma tradicional fins a la dècada dels anys setanta, quan es va viure la mecanització del sector agrari i la intensificació de la agricultura, fet que s’ha anomenat la revolució verda. Aparegueren els fertilitzants químics, els herbicides i els plaguicides. S’instauraren els primers sistemes de reg per aspersió i es va començar la planificació i construcció de basses per augmentar la superfície de regadiu.

 

Des de l’any 1970 fins a al 2001 a causa de la inestabilitat provocada per l’expropiació derivada de l’ACTUR de Gallecs i la incertesa associada per fer inversions en maquinària i infraestructura agrícola i ramadera aquest territori va anar perdent empenta i la majoria de les explotacions ramaderes van anar desapareixent. L’agricultura va anar derivant cap al monocultiu de cereals d’hivern.

 

L’any 2001 es van iniciar el desenvolupant del Pla de gestió agrícola sostenible (2001-2005) basat en les bones pràctiques agràries, la creació d’una marca pròpia producte de Gallecs i el comerç de proximitat amb la creació de l’Agrobotiga de Gallecs gestionada pels mateixos pagesos del territori.

 

L’any 2005 es va iniciar l’execució del Pla de reconversió a l’agricultura ecològica, amb la participació de 16 productors del territori, i es van potenciar els productes de qualitat de Gallecs destinats a la alimentació humana.

 

L’aplicació d’aquest pla de reconversió, que es basa en la qualitat dels aliments, la seguretat alimentària, les bones pràctiques agràries, el respecte pel medi ambient, la viabilitat econòmica i el comerç de proximitat pretén aconseguir l’assentament de la gent al territori i el relleu generacional dins de l’espai rural.

Inscriu-te al nostre newsletter
Masia Can Jornet Xic · 08104 Gallecs (Mollet del Vallès) (41.56025,2.201833) · T. 93 544 53 97 · F. 93 579 00 32 · info@espairuralgallecs.cat
Polsar F11 per veure la pàgina completa
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i el seu us. Pot canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de Galetes
Acceptar
Política de galetes

Què són les galetes

Les galetes són petits arxius de dades que es reben al terminal des del lloc web visitat i s'utilitzen per registrar algunes interaccions de la navegació d'un lloc web emmagatzemant dades que podran ser actualitzats i recuperats. Aquests arxius es guarden a l'ordinador de l'usuari i conté dades anònimes que no són perjudicials per al seu equip. S'utilitzen per recordar les preferències de l'usuari, com l'idioma seleccionat, dades d'accés o personalització de la pàgina.

Les galetes també es poden utilitzar per registrar informació anònima sobre com un visitant utilitza un lloc. Per exemple, des de quina pàgina web s'ha accedit, o si s'ha utilitzat un baner publicitari per arribar.

Per què utilitzem galetes?

Aquesta web utilitza galetes estrictament necessàries i esencials per a que vosté utilitzi el nostre lloc web i li permetin moure's lliurement, utilitzar areas segures, opcions personalitzades, ... A més utilitzem les galetes per recollir les dades relatives a l'anàlisi de l'us de la web. Aquestes s'utilitzen per ajudar a millorar el servei al client, medint l'us i el rendiment de la pàgina per optimitzar-la i personalitzar-la.

El nostre lloc web també pot contenir enllaços de xarxes socials (com Facebook o Twitter). Nosaltres no controlem les galetes utilitzades per aquestes webs externes. Per a més informació sobre les galetes de las xarxes socials o altres webs, aconsellem revisar les seves pròpies polítiques de galetes.

Quina utilitat li donem als diferents tipus de galetes?

Galetes tècniques: són aquelles imprescindibles i estrictament necessàries pel correcte funcionament d'un portal web i la utilització de les diferents opcions i serveis que ofereixen.

Galetes de personalització: permeten a l'usuari especificar o personalitzar algunes característiques de les opcions generals de la pàgina web.

Galetes analítiques: les utilitzem per crear perfils de navegació i poder conèixer les preferències dels usuaris amb la finalitat de millorar l'oferta de productes i serveis.

Galetes de publicitat: permeten guardar informació del comportament per mitjà de l'observació dels habits, estudiant els accessos i creant un perfil de preferències de l'usuari per oferir publicitat relacionada amb els seus interessos.

Segons el termini aquestes galetes les podem definir com:

Galetes de sessió: són aquelles que duren el temps que l'usuari està navegant per la pàgina web i s'eliminen quan s'acaba.

Galetes permanents: són aquelles que queden guardades al terminal de l'usuari, per un temps més llarg, facilitant el control de les preferències escollides sense haver de repetir certs paràmetres cada vegada que es visiti el lloc web.

I si no vull tenir aquestes galetes o no faig res al respecte?

Per cumplir amb la legislació vigent, hem de demanar el seu permís per gestionar galetes. Si decideix no autoritzar el tractament indicant la seva no conformitat, només utilitzarem les galetes tècniques, ja que són imprescindibles per a la navegació a la nostra web. En aquest cas, no guardem cap galeta. En cas de continuar navegant per la web sense denegar la seva autorització implica que n'accepta l'us.

Ha de tenir en compte que si refusa o elimina les galetes de navegació per la web, no podrem mantenir les seves preferències, algunes característiques de les pàgines no estaran operatives, no podrem oferir serveis personalitzats i cada vegada que hagi de navegar per la web haurem de tornar a demanar l'autorització per l'us de les galetes.

Si tot i així, decideix modificar la configuració del seu accçes a la pàgina web, ha de saber que es possible eliminar les galetes o impedir que es registri aquesta informació al seu equip en qualsevol moment modificant els paràmetres corresponent segons el navegador:

Internet explorer - windows.microsoft.com/es-es/windows-vista/block-or-allow-cookies
Firefox - support.mozilla.org/es/kb/habilitar-y-deshabilitar-cookies-que-los-sitios-we
Google Chrome - support.google.com/chrome/bin/answer.py?hl=es&answer=95647
Safari - support.apple.com/kb/HT1677?viewlocale=es_ES&locale=es_ES