Gallecs es troba a la plana del Vallès, entre la riera de Caldes i el riu Tenes que pertanyen a la conca del riu Besòs, i entre la serralada litoral i prelitoral que recorren la Regió Metropolitana de Barcelona (RMB) en sentit paral·lel al mar.
Des del punt de vista administratiu, l’espai lliure central de l’àmbit de Gallecs pertany a diferents municipis: Mollet del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans, Montcada i Reixac, Lliçà de Vall i Parets del Vallès tots ells integrats a les comarques del Vallès Oriental i Occidental.
El territori que envolta Gallecs, que forma part de la Regió Metropolitana de Barcelona, ha tingut un important dinamisme demogràfic i residencial, està clarament especialitzat en les activitat industrials (polígons de la riera de Caldes, dels rius Tenes, Mogent, Congost i Besòs), en bona part com a conseqüència dels processos de descentralització d'activitats des de la capital metropolitana, i avui inclou també certes activitats terciàries.
És un ampli territori sense urbanitzar, gràcies al seu estatus urbanístic singular, rodejat per importants extensions de teixits industrials i residencials iniciats al principi dels anys vuitanta i consolidats en els últims trenta anys, i és una de les darreres reserves d'espai rural que queden a la Regió Metropolitana de Barcelona (RMB). Aquesta singularitat li dóna un valor molt preuat, particularment per l’esponjament que confereix a la trama territorial de la plana del Vallès.
Els elements principals que formen el suport biofísic de Gallecs són el seu relleu suau i ondulat, amb dues carenes principals, la dels bandolers i la de Sant Valerià, i dues petites valls per les quals discorren els cursos d’aigua afluents de la conca del riu Besòs, la riera de Gallecs, també anomenada riera de Caganell, i la riera Seca.
Sobre les carenes es tracen els camins principals que juntament amb els camins transversals estructuren aquest territori. Les àrees forestals de boscos de pins, alzines i roures esquitxen el mosaic de conreus de secà que són els principals protagonistes d’aquest paisatge.
L’orientació nord sud tan marcada dels elements orogràfics principals i les traces del drenatge natural estructuren l’àmbit de Gallecs de manera molt característica.
L’espai de Gallecs està recorregut per diversitat de camins, que són la suma de traces diferents, des de les més antigues que connectaven les poblacions històriques i les masies aprofitant l’orografia (carenes i valls), els camins d’accés i de límit de les parcel·les agrícoles, fins a les més recents com l’antiga carretera BV-5154, que avui és el camí rural central de Gallecs. El pas del temps ha esborrat algunes de les traces històriques, bé pels creixements urbans o localització d’usos periurbans, bé per que s’han construït noves carreteres o perquè s’han modificat les parcel·les agrícoles.
Delimitació de l'àmbit
L'àmbit geogràfic de Gallecs, de 733,52 ha de superfície, està delimitat, al nord, per les zones no urbanitzades de Palau-solità i Plegamans; a l’est, per l’anomenada riera Seca, al sud; el límit és complex, i ve definit, d’est a oest, per la línia de ferrocarril de Barcelona a Puigcerdà, per l'autopista AP-7, pel terme municipal de Mollet del Vallès i les instal·lacions industrial de l’empresa Alstom; i a l’oest, el límit ve definit per la carretera de Caldes (C-59).