Biodiversitat agrícola i natural

L'agricultura ecològica i els efectes beneficiosos sobre la biodiverstitatL’agricultura ecològica basa la seva producció en la no-utilització de productes químics, així el control o eliminació de les denominades males herbes (vegetació arvense) o de les plagues d’invertebrats s’efectua mitjançant estris mecànics i altres estratègies alternatives que no són tan nocives per als ecosistemes com els biocides que es fan servir en l’agricultura convencional o intensiva. Aquest fet possibilita que en els camps cultivats hi hagi multitud de plantes arvenses i una comunitat estructuralment més complexa d’invertebrats, una circumstància que enriqueix la biodiversitat de l’ecosistema agrari. El tipus de gestió del medi que s’efectua amb l’agricultura ecològica és estratègicament intel·ligent perquè permet la presència de marietes, aranyes, pregadéus, formigues, vespes, escarabats i en general tota mena d’invertebrats que depreden o parasiten d’altres invertebrats que sense aquests controladors podrien esdevenir flagells per a la producció agrària. La implantació de l’agricultura ecològica a Gallecs crea un paisatge més viu, i els ocells granívors (perdiu roja, cruixidell, cogullada vulgar, cadernera, gafarró, pardal xarrec, etc.) es veuen afavorits, ja que durant la primavera alimenten la seva descendència amb insectes. Les papallones poden tenir més flors de què alimentar-se; els amfibis, les sargantanes, els eriçons i els ratpenats, més invertebrats per menjar, i de retruc tota aquesta diversitat beneficia els cultius i millora la qualitat del paisatge. De manera que menjar productes ecològics no solament contribueix a la salut de les persones, sinó que fomenta la biodiversitat i la salut del medi natural.

També s’ha de tenir en compte que les extensions agràries són un hàbitat molt dinàmic que canvia de manera notable en el temps; la rotació dels cultius que fomenta l’agricultura ecològica n’és un exemple. Al llarg de les estacions hi ha un canvi destacat en les parcel·les de cultiu, dels camps llaurats i sembrats a l’hivern es passa als cultius fructificats de la primavera i part de l’estiu, i el cicle es tanca després de la collita, quan els camps romanen amb els rostolls part de l’estiu i la tardor. En certa manera, el procés és un exemple clar del cicle biològic de la natura i del pas de les estacions, tot i que la intervenció de l’home hi té un paper important com a modelitzador de l’espai.

La dinàmica que imprimeix l’home al paisatge condiciona que la fauna tingui al seu abast una abundància de recursos durant la primavera i part de l’estiu, i una escassetat durant la tardor i l’hivern. Durant els mesos amb menys disponibilitat d’aliment, part dels ocells es concentren als herbassars naturals dels marges de pistes rurals, als marges entre parcel·les de cultiu i als erms. L’hivern és l’estació més dura per a la subsistència dels ocells, i és quan la disponibilitat d’herbassars pot marcar la diferència entre la vida i la mort per a algunes espècies.

Paissatge de tardor Espai Rural Gallecs

Paissatge de tardor

Per què son tant importants els herbassars per mantenir la biodiversitat?


Vegetació ruderal o vegetació adventícia són noms que s’apliquen a un conjunt d’espècies herbàcies que apareixen de manera oportunista a la natura. Moltes d’aquestes plantes eren ben conegudes antigament per tothom: el card, l’ortiga, el fonoll, els blets, la borratja, etc. Per a la fauna, aquest tipus de vegetació és fonamental per sobreviure, i fins i tot hi ha espècies d’insectes i d’ocells adaptats a alimentar-se d’algunes d’elles en concret. Per exemple, la papallona dels cards, Cynthia cardui, s’alimenta de les flors dels cards; o la cadernera, Carduelis carduelis, té un bec amb una forma especial per poder accedir a les llavors de la mateixa planta. El gafarró, Serinus serinus, mostra predilecció per la ravenissa blanca, Diplotaxis erucoides, i les erugues de la papallona reina, Vanessa atalanta, mengen en especial fulles d’ortiga, Urtica dioica. Hi ha infinitat d’exemples que il·lustren que la biodiversitat depèn en gran mesura de la vegetació ruderal; tanmateix, hi ha hagut una tendència creixent de l’home a pensar que aquestes plantes s’han d’eliminar perquè no tenen una utilitat pràctica. En realitat, mantenir la biodiversitat ajuda a controlar les plagues, perquè cada ésser viu compleix una funció de control sobre els altres i contribueix a l’equilibri natural. Si eliminem peces de l’ecosistema, aquest se simplifica, de manera que al final potenciem únicament unes espècies concretes amb requeriments ecològics menys estrictes, que augmenten la seva població i es converteixen en plagues. Això passa fonamentalment perquè hem eliminat les possibilitats perquè espècies controladores amb requeriments més exigents hi puguin ser. Una d’aquestes espècies que actualment causa nombrosos problemes és el mosquit tigre, Aedes albopictus.

Gafarro Planta ruderal. Detall de la flor de la borratja.
Gafarro Planta ruderal Detall de la flor de la borratja.

Els arbustos, els marges arboris, els boscanys i els boscos i els hàbitats de la ribera


Aquests elements vertebren bona part del paisatge visual de Gallecs i permeten que un nombre alt d’espècies faunístiques poblin l’espai. Moltes espècies d’ocells, mamífers, amfibis, rèptils i invertebrats requereixen àrees on refugiar-se i reproduir-se, i per fer-ho trien els hàbitats menys accessibles a les persones o als depredadors. Encara que alguns ocells s’alimentin en espais oberts, utilitzen els arbres per bastir el niu i refugiar-se, com és el cas del tudó, Columba palumbus. També rapinyaires nocturns, com el mussol banyut, Asio otus, que depreda en gran mesura sobre els rosegadors, necessiten els arbres per poder niar. Malgrat que pot semblar curiós, altres espècies d’ocells passen gran part de la seva vida amagats entre els arbustos i alimentant-se a curta distància de terra. Aquesta estratègia de vida és típica del tallarol capnegre, Sylvia melanocephala; del caragolet, Troglodytes troglodytes; del rossinyol bord, Cettia cetti, i del rossinyol vulgar, Luscinia megarhynchos, entre d’altres. Així doncs, quan observem un bosc, boscany o marge arbori amb esbarzers, arç blanc i altres arbustos hem de pensar que allà hi ha molta vida oculta i que si desapareix aquesta cobertura arbustiva també s’eliminarà tota la biodiversitat que hi viu.

Marge entre cultius a Gallecs

Marge entre cultius a Gallecs

Cal subratllar un hàbitat entre els altres per la seva escassetat i per les seves funcions: l’hàbitat de ribera. Els hàbitats riberencs naturals es troben confinats a fragments de les rieres i torrents que dibuixen línies de frondositat entre les extensions cultivades i suavitzen les temperatures amb la humitat que evapotranspiren. Un exemple el trobem a l’aiguamoll de Can Salvi, on s’observen plantes adaptades a viure en zones inundades, com la boga, Typha rotundifolia i Typha angustifolia, i el canyís, Phragmites australis, i els ocells aquàtics més comuns: l’ànec collverd, Anas platyrhynchos, i la polla d’aigua, Gallinula chloropus. Els sectors amb arbres de ribera madurs i amb fusta en descomposició són idonis per als picots, però també són bàsics per a l’existència de dos escarabats ben curiosos: l’escanyapolls, Lucanus cervus, i el banyarriquer del roure, Cerambyx cerdo. Aquestes criatures encara perviuen a Gallecs, en dependència total de les arbredes madures i de la fusta en descomposició.

Inscriu-te al nostre newsletter
Masia Can Jornet Xic · 08104 Gallecs (Mollet del Vallès) (41.56025,2.201833) · T. 93 544 53 97 · F. 93 579 00 32 · info@espairuralgallecs.cat
Polsar F11 per veure la pàgina completa
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i el seu us. Pot canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de Galetes
Acceptar
Política de galetes

Què són les galetes

Les galetes són petits arxius de dades que es reben al terminal des del lloc web visitat i s'utilitzen per registrar algunes interaccions de la navegació d'un lloc web emmagatzemant dades que podran ser actualitzats i recuperats. Aquests arxius es guarden a l'ordinador de l'usuari i conté dades anònimes que no són perjudicials per al seu equip. S'utilitzen per recordar les preferències de l'usuari, com l'idioma seleccionat, dades d'accés o personalització de la pàgina.

Les galetes també es poden utilitzar per registrar informació anònima sobre com un visitant utilitza un lloc. Per exemple, des de quina pàgina web s'ha accedit, o si s'ha utilitzat un baner publicitari per arribar.

Per què utilitzem galetes?

Aquesta web utilitza galetes estrictament necessàries i esencials per a que vosté utilitzi el nostre lloc web i li permetin moure's lliurement, utilitzar areas segures, opcions personalitzades, ... A més utilitzem les galetes per recollir les dades relatives a l'anàlisi de l'us de la web. Aquestes s'utilitzen per ajudar a millorar el servei al client, medint l'us i el rendiment de la pàgina per optimitzar-la i personalitzar-la.

El nostre lloc web també pot contenir enllaços de xarxes socials (com Facebook o Twitter). Nosaltres no controlem les galetes utilitzades per aquestes webs externes. Per a més informació sobre les galetes de las xarxes socials o altres webs, aconsellem revisar les seves pròpies polítiques de galetes.

Quina utilitat li donem als diferents tipus de galetes?

Galetes tècniques: són aquelles imprescindibles i estrictament necessàries pel correcte funcionament d'un portal web i la utilització de les diferents opcions i serveis que ofereixen.

Galetes de personalització: permeten a l'usuari especificar o personalitzar algunes característiques de les opcions generals de la pàgina web.

Galetes analítiques: les utilitzem per crear perfils de navegació i poder conèixer les preferències dels usuaris amb la finalitat de millorar l'oferta de productes i serveis.

Galetes de publicitat: permeten guardar informació del comportament per mitjà de l'observació dels habits, estudiant els accessos i creant un perfil de preferències de l'usuari per oferir publicitat relacionada amb els seus interessos.

Segons el termini aquestes galetes les podem definir com:

Galetes de sessió: són aquelles que duren el temps que l'usuari està navegant per la pàgina web i s'eliminen quan s'acaba.

Galetes permanents: són aquelles que queden guardades al terminal de l'usuari, per un temps més llarg, facilitant el control de les preferències escollides sense haver de repetir certs paràmetres cada vegada que es visiti el lloc web.

I si no vull tenir aquestes galetes o no faig res al respecte?

Per cumplir amb la legislació vigent, hem de demanar el seu permís per gestionar galetes. Si decideix no autoritzar el tractament indicant la seva no conformitat, només utilitzarem les galetes tècniques, ja que són imprescindibles per a la navegació a la nostra web. En aquest cas, no guardem cap galeta. En cas de continuar navegant per la web sense denegar la seva autorització implica que n'accepta l'us.

Ha de tenir en compte que si refusa o elimina les galetes de navegació per la web, no podrem mantenir les seves preferències, algunes característiques de les pàgines no estaran operatives, no podrem oferir serveis personalitzats i cada vegada que hagi de navegar per la web haurem de tornar a demanar l'autorització per l'us de les galetes.

Si tot i així, decideix modificar la configuració del seu accçes a la pàgina web, ha de saber que es possible eliminar les galetes o impedir que es registri aquesta informació al seu equip en qualsevol moment modificant els paràmetres corresponent segons el navegador:

Internet explorer - windows.microsoft.com/es-es/windows-vista/block-or-allow-cookies
Firefox - support.mozilla.org/es/kb/habilitar-y-deshabilitar-cookies-que-los-sitios-we
Google Chrome - support.google.com/chrome/bin/answer.py?hl=es&answer=95647
Safari - support.apple.com/kb/HT1677?viewlocale=es_ES&locale=es_ES