Una de les principals finalitats del Consorci de Gallecs és la potenciació dels valors productius del seu àmbit, especialment de l’agricultura que ocupa el 75 % del territori amb 535 ha de superfície agrària útil.
És per aquest motiu que dins de les línies estratègiques aprovades pel Consorci de Gallecs, pren gran rellevància l’objectiu d’assolir i treballar en la directriu d’aconseguir la implantació d’ una agricultura ecològica que permeti la preservació dels valors naturals, sigui respectuosa amb el medi ambient, mantingui i millori els valors paisatgístics i que alhora sigui econòmicament viable.
Des de l’any 2001 fins a l’any 2005 es van anar desenvolupant les directrius que marcava el Pla de Gestió Agrícola sostenible (2001-2005) fonamentat en les bones pràctiques agràries, la creació d’una marca pròpia “PRODUCTE DE GALLECS” i el comerç de proximitat amb la creació de l’Agrobotiga de Gallecs gestionada pels propis pagesos del territori.
Assolides aquestes fites, a partir del 2005 es va iniciar l’execució del Pla de reconversió a l’agricultura ecològica amb la participació de 16 productors del territori inscrits actualment en el Consell Català de la Producció agrària ecològica ( CCPAE) amb l’objectiu de posar en marxa aquest nou model d’agricultura, avalat pel seguiment científic de l’equip de recerca d’agroecologia del Departament de Biologia Vegetal de la Universitat de Barcelona.
Blancs antics conreats a Gallecs en agricultura ecològica
L’aplicació d’aquest pla de reconversió, que es basa en la qualitat dels aliments, la seguretat alimentària, les bones pràctiques agràries, el respecte pel medi ambient, la viabilitat econòmica i el comerç de proximitat, pretén aconseguir l’assentament de la gent al territori i el relleu generacional dins de l’espai rural. L’extensió dedicada a la producció ecològica és actualment de 210 ha.
El resultat d’aquesta gestió a nivell productiu fins el dia d’avui ha estat l’obtenció de productes ecològics com ara el pa d’espelta, les farines ecològiques, resultants dels blats antics que es conreen a l’espai com l’espelta, la xeixa, el blat Montcada (originari del Vallès) i el blat persa, la mongeta del ganxet, el cigró menut i les hortalisses de temporada i la cervesa ecològica toc d’espelta entre d’altres.
El seguiment de la reconversió a l’agricultura ecològica s’ha realitzat conjuntament amb el grup d’agroecologia del Departament de Biologia Vegetal de la Universitat de Barcelona.
Amb l’avaluació del període 2005-2010 es pot dir que després de cinc anys de gestió ecològica a Gallecs, ja es poden detectar alguns dels seus beneficis, com ara l’efecte positiu de les rotacions dels cultius i dels conreus de lleguminoses sobre la fertilitat del sòl, així com també sobre el control de les males herbes. A més, en aquests cinc anys de seguiment s’ha augmentat la biodiversitat cultivada, passant d’un monocultiu d’ordi per a l’alimentació animal a les 17 varietats entre cereals i lleguminoses de primavera o d’hivern, amb productes de consum humà i de qualitat, augmentant el seu valor afegit. D’altra banda, s’ha incrementat també la biodiversitat vegetal arvense, amb espècies mai observades anteriorment a Gallecs. Tot plegat suposa una millora en la funcionalitat dels sistemes agrícoles, així com en la qualitat paisatgística d’aquest espai d’interès natural.