Agricultura ecològica

Una de les principals finalitats del Consorci de Gallecs és la potenciació dels valors productius del seu àmbit, especialment de l’agricultura que ocupa el 75 % del territori amb 535 ha de superfície agrària útil.

És per aquest motiu que dins de les línies estratègiques aprovades pel Consorci de Gallecs, pren gran rellevància l’objectiu d’assolir i treballar en la directriu d’aconseguir la implantació d’ una agricultura ecològica que permeti la preservació dels valors naturals, sigui respectuosa amb el medi ambient, mantingui i millori els valors paisatgístics i que alhora sigui econòmicament viable.

Des de l’any 2001 fins a l’any 2005 es van anar desenvolupant les directrius que marcava el Pla de Gestió Agrícola sostenible (2001-2005) fonamentat en les bones pràctiques agràries, la creació d’una marca pròpia “PRODUCTE DE GALLECS” i el comerç de proximitat amb la creació de l’Agrobotiga de Gallecs gestionada pels propis pagesos del territori.

Assolides aquestes fites, a partir del 2005 es va iniciar l’execució del Pla de reconversió a l’agricultura ecològica amb la participació de 16 productors del territori inscrits actualment en el Consell Català de la Producció agrària ecològica ( CCPAE) amb l’objectiu de posar en marxa aquest nou model d’agricultura, avalat pel seguiment científic de l’equip de recerca d’agroecologia del Departament de Biologia Vegetal de la Universitat de Barcelona.

Blancs antics conreats a Gallecs en agricultura ecològica

Blancs antics conreats a Gallecs en agricultura ecològica

L’aplicació d’aquest pla de reconversió, que es basa en la qualitat dels aliments, la seguretat alimentària, les bones pràctiques agràries, el respecte pel medi ambient, la viabilitat econòmica i el comerç de proximitat, pretén aconseguir l’assentament de la gent al territori i el relleu generacional dins de l’espai rural. L’extensió dedicada a la producció ecològica és actualment de 210 ha.

El resultat d’aquesta gestió a nivell productiu fins el dia d’avui ha estat l’obtenció de productes ecològics com ara el pa d’espelta, les farines ecològiques, resultants dels blats antics que es conreen a l’espai com l’espelta, la xeixa, el blat Montcada (originari del Vallès) i el blat persa, la mongeta del ganxet, el cigró menut i les hortalisses de temporada i la cervesa ecològica toc d’espelta entre d’altres.

El seguiment de la reconversió a l’agricultura ecològica s’ha realitzat conjuntament amb el grup d’agroecologia del Departament de Biologia Vegetal de la Universitat de Barcelona.

Amb l’avaluació del període 2005-2010 es pot dir que després de cinc anys de gestió ecològica a Gallecs, ja es poden detectar alguns dels seus beneficis, com ara l’efecte positiu de les rotacions dels cultius i dels conreus de lleguminoses sobre la fertilitat del sòl, així com també sobre el control de les males herbes. A més, en aquests cinc anys de seguiment s’ha augmentat la biodiversitat cultivada, passant d’un monocultiu d’ordi per a l’alimentació animal a les 17 varietats entre cereals i lleguminoses de primavera o d’hivern, amb productes de consum humà i de qualitat, augmentant el seu valor afegit. D’altra banda, s’ha incrementat també la biodiversitat vegetal arvense, amb espècies mai observades anteriorment a Gallecs. Tot plegat suposa una millora en la funcionalitat dels sistemes agrícoles, així com en la qualitat paisatgística d’aquest espai d’interès natural.

Inscriu-te al nostre newsletter
Masia Can Jornet Xic · 08104 Gallecs (Mollet del Vallès) (41.56025,2.201833) · T. 93 544 53 97 · F. 93 579 00 32 · info@espairuralgallecs.cat
Polsar F11 per veure la pàgina completa
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i el seu us. Pot canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de Galetes
Acceptar
Política de galetes

Què són les galetes

Les galetes són petits arxius de dades que es reben al terminal des del lloc web visitat i s'utilitzen per registrar algunes interaccions de la navegació d'un lloc web emmagatzemant dades que podran ser actualitzats i recuperats. Aquests arxius es guarden a l'ordinador de l'usuari i conté dades anònimes que no són perjudicials per al seu equip. S'utilitzen per recordar les preferències de l'usuari, com l'idioma seleccionat, dades d'accés o personalització de la pàgina.

Les galetes també es poden utilitzar per registrar informació anònima sobre com un visitant utilitza un lloc. Per exemple, des de quina pàgina web s'ha accedit, o si s'ha utilitzat un baner publicitari per arribar.

Per què utilitzem galetes?

Aquesta web utilitza galetes estrictament necessàries i esencials per a que vosté utilitzi el nostre lloc web i li permetin moure's lliurement, utilitzar areas segures, opcions personalitzades, ... A més utilitzem les galetes per recollir les dades relatives a l'anàlisi de l'us de la web. Aquestes s'utilitzen per ajudar a millorar el servei al client, medint l'us i el rendiment de la pàgina per optimitzar-la i personalitzar-la.

El nostre lloc web també pot contenir enllaços de xarxes socials (com Facebook o Twitter). Nosaltres no controlem les galetes utilitzades per aquestes webs externes. Per a més informació sobre les galetes de las xarxes socials o altres webs, aconsellem revisar les seves pròpies polítiques de galetes.

Quina utilitat li donem als diferents tipus de galetes?

Galetes tècniques: són aquelles imprescindibles i estrictament necessàries pel correcte funcionament d'un portal web i la utilització de les diferents opcions i serveis que ofereixen.

Galetes de personalització: permeten a l'usuari especificar o personalitzar algunes característiques de les opcions generals de la pàgina web.

Galetes analítiques: les utilitzem per crear perfils de navegació i poder conèixer les preferències dels usuaris amb la finalitat de millorar l'oferta de productes i serveis.

Galetes de publicitat: permeten guardar informació del comportament per mitjà de l'observació dels habits, estudiant els accessos i creant un perfil de preferències de l'usuari per oferir publicitat relacionada amb els seus interessos.

Segons el termini aquestes galetes les podem definir com:

Galetes de sessió: són aquelles que duren el temps que l'usuari està navegant per la pàgina web i s'eliminen quan s'acaba.

Galetes permanents: són aquelles que queden guardades al terminal de l'usuari, per un temps més llarg, facilitant el control de les preferències escollides sense haver de repetir certs paràmetres cada vegada que es visiti el lloc web.

I si no vull tenir aquestes galetes o no faig res al respecte?

Per cumplir amb la legislació vigent, hem de demanar el seu permís per gestionar galetes. Si decideix no autoritzar el tractament indicant la seva no conformitat, només utilitzarem les galetes tècniques, ja que són imprescindibles per a la navegació a la nostra web. En aquest cas, no guardem cap galeta. En cas de continuar navegant per la web sense denegar la seva autorització implica que n'accepta l'us.

Ha de tenir en compte que si refusa o elimina les galetes de navegació per la web, no podrem mantenir les seves preferències, algunes característiques de les pàgines no estaran operatives, no podrem oferir serveis personalitzats i cada vegada que hagi de navegar per la web haurem de tornar a demanar l'autorització per l'us de les galetes.

Si tot i així, decideix modificar la configuració del seu accçes a la pàgina web, ha de saber que es possible eliminar les galetes o impedir que es registri aquesta informació al seu equip en qualsevol moment modificant els paràmetres corresponent segons el navegador:

Internet explorer - windows.microsoft.com/es-es/windows-vista/block-or-allow-cookies
Firefox - support.mozilla.org/es/kb/habilitar-y-deshabilitar-cookies-que-los-sitios-we
Google Chrome - support.google.com/chrome/bin/answer.py?hl=es&answer=95647
Safari - support.apple.com/kb/HT1677?viewlocale=es_ES&locale=es_ES